Guide: Værktøjer, der sætter POWER til din linkbuilding

Begår du dig dagligt i den digitale verden, ved du sikkert allerede alt om, hvad linkbuilding er. Til dem som alligevel skulle have brug for en hurtig opfriskning, så er linkbuilding kort fortalt en online anbefaling af din hjemmeside i form af et link, er peger mod dit site. Når du modtager et indgående link, svarer det altså til, at en person anbefaler dig i den virkelige verden.

Modtager du derfor et link, ser Google det som et tegn på, at du har noget relevant at sige, ligesom at det er en kvalitetsstempling af dit indhold. Er du heldig, bliver dette belønnet med en højere plads i de organiske søgeresultater. Skal du arbejde med din virksomheds linkprofil, kan du med fordel overveje at investere i et af de mange værktøjer, der skilter med at kunne spare dig tid, penge eller skalere din indsats.

Og det er netop disse, vi kigger nærmere på i dette indlæg, der er skrevet i samarbejde med Nikolaj Østergaard. Han har også skrevet en guide til linkbuilding – find det ved at klikke på linket.

Hvorfor investere i et linkbulding-værktøj?

Der findes mange forskellige måder at bygge links på, men processen vil som regel altid involvere følgende skridt:

1.      Vælg den af dine sider, som du ønsker flere links til.

2.      Find andre relevante sider, som du tænker kan motiveres til at give dig et link.

3.      Undersøg siderne grundigt, og sikr dig deres relevans.

4.      Ræk ud til de valgte sider via outreach, eller køb dig adgang via advertorials.

5.      Hold hovedet koldt, og følg op på dit outreach-arbejde.

Skulle du blot bruge 2-3 links én gang for at skabe en stærk linkprofil, ville linkbuilding være relativt enkelt og nemt. Det er dog langt fra tilfældet – desværre.

For at sikre en naturlig linkprofil, der understøtter dit øvrige SEO-arbejde, skal du sørge for at have et kontinuerligt flow af links. Netop derfor findes der et bredt udvalg af linkbuilding-værktøjer, som er skabt til at gøre det lettere for dig at bygge en solid linkprofil. Herunder kan du læse mere om hvilke værktøjer, jeg blandt andet har erfaring med at bruge, samt hvad de kan hjælpe dig med.  

Ahrefs: Schweizerkniven i dit link-arbejde

Ahrefs er et af de mest populære SEO-værktøjer – og med god grund. Det er nemlig også et af de bedste, hvis du spørger mig. Programmet blev oprindeligt skabt som et linkanalyse-værktøj, men sidenhen er der kommet rigtig mange spændende funktioner til, som blandt andet hjælper dig med at lave grundige søgeordsanalyser og giver dig indblik i, hvordan både din egen og dine konkurrenters hjemmesider klarer sig på Google.

Når vi taler linkbuilding, kan Ahrefs give dig indgående viden om din egen linkprofil, hvilke muligheder du har for at skabe nye links, samt hvordan du kan optimere dine allerede eksisterende links. Gennem analyser af konkurrenters linkprofiler kan du desuden se, hvilke backlinks dine konkurrenter har og eventuelt hente inspiration her. Alle kneb gælder som bekendt i krig og kærlighed – eller business. Du kan også forsøge selv at skaffe nogle af de samme links.

Ahrefs tilbyder mange forskellige funktioner, der kan assistere med forskellige SEO-opgaver. På billedet ovenfor ses et screenshot fra Ahrefs ”Site Explorer”. I ”Site explorer” får du en bred vifte af muligheder for at hente værdifuld viden om både dine egen og dine konkurrenters hjemmesider inklusiv deres linkprofiler.

Kilde: Ahrefs Keyword Explorer

En anden funktion er Ahrefs ”Keyword Explorer”. Er du eksempelvis i tvivl om, hvilke sider der rent faktisk er dine direkte konkurrenter, kan du anvende ”Keyword Explorer” til, via SERP-oversigten, at se hvilke hjemmesider, der ligger øverst i Google, hvor mange links de har, og hvor disse links kommer fra. Andre relevante værktøjer på Ahrefs inkluderer ”Link Intersect”, ”Batch Analysis” og ”Content Explorer”.

Pris: Ahrefs koster fra 99 USD til 999 USD per måned.

Majestic: Et billigere alternativ til din linkoversigt

Majestic kan mange af de samme ting, som Ahrefs kan. Her kan du hurtigt danne dig et overblik over både nye og tabte links samt relevante ankertekster. Desuden er det muligt at få et indblik i konkurrenters links via platformen. Det gode ved Majestic er, at det både er billigere og mere brugervenligt end Ahrefs. Til gengæld er funktionerne også mere begrænsede og datagrundlaget er mindre, end det er tilfældet hos Ahrefs.

Pris: Prisen spænder fra 47 EUR til 380 EUR per måned.

LinkResearchTools: Alt-i-ét linkbuilding-værktøj til de store budgetter

LinkResearchTool er også et populært valg inden for linkbuilding-værktøjer, om end det ligger i den noget højere prisklasse. Her får du et alt-i-ét linkbuilding-værktøj med rigtig mange funktioner, der kan hjælpe dig med at forbedre jeres linkprofil. Dataene i programmet er hentet hos 25 forskellige datakilder, og det sikrer brugeren adgang til en bred vifte af datasæt. I dette værktøj kan du blandt andet finde oplysninger omkring, hvilke links der vurderes til at være de stærkeste, og det hjælper dig med let at sortere irrelevante links fra.

Pris: Prisen spænder fra 399 EUR til 2.799 EUR om måneden.

Screaming Frog: Find hurtigt jeres fejl og forbedringsmuligheder

Screaming Frog er et analysetool, som crawler din hjemmesides URL’er (lidt ligesom Google gør det), hvorefter programmet giver dig en analyse af eventuelle fejl og forbedringsmuligheder på siden. Programmet kan blandt andet fortælle dig, om du har døde links (404-fejl), hvor dine backlinks kommer fra (troværdige/utroværdige sider) og mange andre relevante SEO-indsigter. Rent æstetisk er Screaming Frog måske ikke det mest spændende, men det giver til gengæld et rigtig fint overblik over din hjemmeside og eventuelle fejl.

Pris: Screaming Frog tilbyder en begrænset gratis version, mens den fulde adgang koster £ 149 årligt.

Pitchbox: Hold overblikket i din outreach-strategi

Pitchbox er et SEO-værktøj, som kan hjælpe dig med at holde styr på og organisere dine linkbulding- og outreach-kampagner. Outreach kan være utroligt tidskrævende, særligt hvis det hele skal klares manuelt. Her er et værktøj som Pitchbox en stor hjælp, da det giver dig muligheden for at automatisere en stor del af dine outreach-processer. For eksempel kan programmet automatisk sende opfølgende e-mails, hvis du ikke har modtaget svar på din oprindelige e-mail. Desuden organiserer værktøjet her alle de e-mails, som du har sendt ud i forbindelse med din outreach, og giver dig dermed et godt overblik

Pris: Hos Pitchbox arbejder de ikke med en standardpris. De arbejder i stedet med skræddersyede løsninger og ofte havner priserne i den dyrere ende af skalaen.

Buzzstream: Automatiser din outreach-strategi

Buzzstream er et værktøj, som i høj grad automatiserer dit outreach-arbejde, så du ikke kører sur i at bruge time efter time på at google dig frem til relevante kontaktinformationer. Laver du eksempelvis et bogmærke på en hjemmeside, finder Buzzstream automatisk samtlige e-mailadresser og relevante sociale profiler på hjemmesiden, uden at du selv skal løfte en finger. Derefter kan du sende e-mails til de indsamlede kontakter direkte via Buzzstream-databasen. Her får du altså en langt mere overskuelig proces, end hvis arbejdet skulle gøres manuelt.

Pris: Buzzstream koster mellem 24 USD og 999 USD månedligt, anhængigt af hvor stor en pakke du har behov for. De tilbyder dog en gratis prøveperiode.

Muck Rack: Lettere adgang til stærke PR-links

Muck Rack er til dig, som gerne vil have eksponering via PR (og herigennem stærke backlinks) fra de store nyhedsmedier. Her kan du nemlig finde frem til journalister, som dækker emner, der er relevante for dig og din branche via deres ”Journalist Directory”. Samtidig har du her mulighed for at følge med i relevante tweets og måske være så heldig at få et aktuelt backlink igennem den viden, du opnår her.

Pris: Muck Rack tilbyder en gratis prøveperiode på 7 dage. Herefter er prisen fra 115 USD til 416 USD om måneden.

Her har du blot fået et udsnit af de mange forskellige SEO- og linkbuilding-værktøjer, som findes i dag. Hvilket værktøj, der bedst kan hjælpe dig og din strategi videre, afhænger naturligvis af, hvor intensivt du ønsker at arbejde med din virksomheds linkprofil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *